Rezultate Sanitarii priceputi 2019

Astazi 24 mai 2019, de la ora 11.00, la Liceul Agricol din Bistriţa, in organizarea Crucii Rosii BN, cu sprijinul ISJ BN, ISU BN, DSP BN si SAJ BN, s-a derulat etapa judeţeană a Concursului Naţional SANITARII PRICEPUŢI.
Au participat -indrumate de catre profesori- 13 echipaje constituite din elevi, 7 de gimnaziu si 6 de liceu din mediul urban si rural din judetul Bistrita-Nasaud.

Locul intai la licee a fost castigat de catre echipajul de la C.N. „Andrei Muresanu„ din Bistrita, urmati fiind pe locul doi de catre Liceul Teoretic Sanitar, iar pe locul trei s-a clasat echipajul de la C.N. „George Cosbuc„ Nasaud.
Locul intai la scoli gimnaziale a fost castigat de catre Liceul Tehnologic Tarlisua, pe locul doi s-a clasat Scoala Gimnaziala „Avram Iancu„, iar pe locul trei s-a clasat echipajul de la Scoala Gimnaziala „Stefan cel Mare„ Bistrita.

Etapa nationala va fi organizata de catre Crucea Rosie Romana la Poiana Pinului in luna iulie 2019 si unde va participa echipajul compus din elevii de gimnaziu de la Liceul Tehnologic Tirlisua, coordonati de catre d-na prof. Simona Florea.
Au mai participat in concurs echipaje de la:
– Licee: Colegiul National „Liviu Rebreanu„ Bistrita, Liceul Agricol Bistrita si Liceul Tehnologic Lechinta;
– Gimnaziu: Colegiul National „Liviu Rebreanu„ Bistrita, Scoala Gimnaziala „Avram Iancu„, Liceul Tehnologic Lechinta, Scoala Gimnaziala Nr. 4 Bistrita, Scoala Gimnaziala Sieu, Scoala Gimnaziala Sieu-Magherus.

Astazi toate echipajele prezente au invatat, au avut emotii si prin participare cu totii au castigat o noua experienta educationala ce-i va ajuta sa isi poata proiecta parcursul profesional, sa se integreze social si sa salveze vieți omenesti. Felcitari elevilor pentru buna pregatire in domeniul educatiei de prim ajutor si profesorilor care continua sa-i antreneze cu succes pentru salvarea de vieti.

Comisia judeteana de evaluare a echipajelor participante a fost compusa din:
Presedinte – d-na. Dr. Andrea Ciuzan – medic
Membrii comisie delegati din partea:
– ISJ BN – d-na. prof. Daniela Hudrea– Inspector scolar;
– DSP BN – dl. Gheorghe Puica – Asistent medical;
– ISU BN – SMURD – dl. Adrian Timis – Paramedic;
– SAJ BN – dl. Andrei Tofana – Asistent medical.
Au participat la momentul deschiderii si cel al premierii: dl. Mr. Cristian Bucur – Sef Interventie-Prevenire ISU BN, d-na Mirela Rus – Consilier DSP BN, dl. Psih. Marius Moldovan – Director Crucea Rosie BN, si dl. Colonel (r) Corneliu Diaconu – Crucea Rosie BN.
Partenerii judeteni ai evenimentului – carora le multumim- au fost: Inspectoratul Scolar Judetean BN, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta BN – SMURD, Serviciul de Ambulanta Judetean BN si Directia de Sanatate Publica BN.

Multumim voluntarilor Crucii Rosii Romane, Filiala Judeteana BN, pentru implicarea cu succes in organizarea acestui important eveniment: dl. Alin Ciubancan – Coord. Jud. de Voluntari si coordonati, dl. Adrian Pintiliescu, dl. Denis Gherasim – Coord. Municipal Adj. de Voluntari, Emanuela Avram, Alina Macra, Adina Avram, Radu Lupsan, Bianca Hitikas si Raul Sulici. Colegii voluntari au sprjinit monitorizarea probei teoretice, au jucat rol de „victime„ si de persoane„gura casca„ cu rol perturbator la proba practica de prim ajutor, complementar cu antrenarea echiapajelor in resuscitare cardio-respiratorie si prezentarea ambulantei.

“Sanitarii Priceputi” este singurul concurs pentru sanatate si prim ajutor care se desfasoara anual in scolile din Romania, fiind un program cu o traditie de peste 55 de ani.
Concursul pentru sanatate si prim ajutor „Sanitarii priceputi” este organizat de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Administratiei si Internelor- IGSU.
In 1962 concursul Sanitarii priceputi s-a nascut din necesitatea de a oferi copiilor si tinerilor cunostinte suplimentare celor primite in familie si la scoala, despre modul cum isi pot apara sanatatea, cum pot salva viata cuiva aflat in pericol, ca urmare a accidentelor si imbolnavirilor.

Crucea Rosie Romana,
Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud, 
Dr. Andrea Ciuzan – Presedinte,
Soc. & psih. Marius Moldovan – Director.