Detasamentul de Interventie pentru situatii de urgente la dezastre

11229299_447103848804307_2948292823188094864_nStrategia Nationala a Crucii Rosii Romane de Pregatire/ Raspuns la Dezastre este in intregime fondata pe Agenda Globala a Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie in Prevenirea/ Raspunsul la Dezastre. Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie este, cu cele 189 membre Societăților Naționale, cea mai mare rețea umanitară din lume. Ca membri ai Crucii Roșii Internaționale și Semilunii Roșii Mișcării, suntem ghidați în activitatea noastră de șapte principii fundamentale: umanitate, imparțialitate, neutralitate, independență, servicii de voluntariat, unitate și universalitate.

emblema CRRConform Acordului de la Sevilla privind activitatile componentelor Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si Statutelor Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, SNCRR ia parte la operatiunile de asistenta derulate de organizatiile sus-mentionate si se afla in relatii de cooperare cu Comitetul International de Cruce Rosie (CICR), FISCR si cu alte Societati Nationale,
care stabileste patru obiective principale:
-Reducerea numarului de decese, raniri si a impactului dezastrelor.
-Reducerea numarului de decese, imbolnaviri si a impactului bolilor si a urgentelor in domeniul sanatatii publice.
-Cresterea capacitatii comunitatii locale, societatii civile si a organizatiilor de Cruce Rosie/ Semiluna Rosie pentru a adresa cele mai urgente situatii de vulnerabilitate.
-Reducerea intolerantei, discriminarii si excluziunii sociale si promovarea respectului pentru diversitate si demnitate umana.

Ziua nationalaDetaşamentele de intervenţie în situaţii de urgenţă, se înfiinţează, se organizează şi funcţionează pentru asigurarea îndeplinirii principalelor funcţii de sprijin privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă stabilite în sarcina S.N.C.R. prin legislaţia în vigoare.

La nivel national, focusul SNCRR se situeaza in zona intaririi capacitatii de reactie a organizatiei, inclusiv recrutarea de personal si voluntari profesionisti, sisteme eficiente de raspuns la dezastre si un rol clar definit al Societatii Nationale ca parte a unui sistem de pregatire si raspuns la nivel national. Pentru ca resursele umane sunt considerate resurse cheie, se va pune accent pe instruirea personalului in planning, logistica, finante si raportare.

La nivelul comunitatii, activitatile de prevenire dezastre se concentreaza pe reducerea vulnerabilitatii si intarirea capacitatii comunitatilor, la nivel national, pentru a identifica nevoile si a primi asistenta.

Implica-te in Detasamentul de Interventii la Dezastre Crucea Rosie BistritaDetaşamentele de intervenţie în situaţii de urgenţă, sunt organizate de către S.N.C.R., filialele
judeţene sau subfilialele din oraşe şi comune şi se compun dintr-un număr variabil de persoane şi echipe instruite pentru managementul situaţiilor de urgenţă, constituite pe domenii de competenţă în funcţie de specializarea acestora, care dispun de resursele necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute în prezentul regulament (conform anexelor privind dotarea şi înzestrarea).

20150726_115924_HDRLa nivelul Crucii Rosii, Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud s-a infiintat un Detasament pentru Situatii de Urgenta si Interventii la Dezastre format din membrii voluntari care:

  • se pregateste continuu in vederea cresterii profesionalizarii actului de prevenire si interventie;
  • sunt integrati intr-un sistem de alarmare si interventie 24 de ore din 24;
  • participa la tabere de pregatire in Romania si strainatate;
  • este in curs de compatibilizare si integrare in sistemul pentru situatii de urgente la nivel judetean
  • dezvolta parteneriate cu institutii ale statului si alte organisme abilitate in domeniul situatiilor de urgente;
  • face schimburi de experienta

UPDATE 2016:

UntitledSCHIMBARE LEGISLATIVA cu privire la Managementul tipurilor de risc si competentele comandantului actiunii si comandantului interventiei privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta: HG nr. 557 din 3 august 2016, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 615 din 11 august 2016 (in care apare si SNCRR in tabelele si descrierile din ANEXELE 2 , 3 si 4) http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/180860.

Conform schimbarilor legislative actuale prin HG 577/2016, Crucea Rosie Romana indeplindeste rol secundar in urmatoarele situatii specifice de risc in situatii de urgenta astfel:
– 6.2. Cazare şi adăpostire – asigurarea cazării persoanelor evacuate;
– 6.3. Asigurare apă şi hrană pentru persoane
a) verificarea apei potabile şi hranei pentru persoanele afectate sau evacuate;
c) asigurarea, distribuirea ajutoarelor, organizarea primirii şi distribuţiei ajutoarelor umanitare de urgenţă;
– 7.2 Acordarea primului ajutor: serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă;
8. Asistenţă medicală în faza spitalicească – stabilirea măsurilor profilactice pentru evitarea îmbolnăvirilor în masă;