Despre noi


Crucea-Rosie-8-MaiMiscarea Internationala de Crucea Rosie si Semiluna Rosie s-a nascut la initiativa unui om de afaceri elvetian, Henry Dunant (1828-1910) in anul 1859, dupa una dintre cele mai sangeroase batalii ale secolului, Batalia de la Solferino. Dunant a atras atentia lumii asupra necesitatii de a infiinta societati de ajutor si de a promova un acord international cu privire la ajutorarea ranitilor si la persoanele care ii ingrijesc.

Romania a devenit Parte semnatara la prima Conventie de la Geneva din 1864 si a ratificat-o in 1874. Doi ani mai tarziu, la 4 iulie 1876, a luat fiinta Societatea Crucea Rosie din Romania si si-a inceput activitatea in actualul sediu al Spitalului Coltea din Bucuresti.
Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane, se regasesc importante personalitati ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila.

p-d-ghicaPrimul presedinte al Crucii Rosii Romane a fost Printul Dimitrie Ghica, in perioada 1876-1897.

 

Presedintele in exercitiu la nivel national al Crucii Rosii Romane este Principesa Moștenitoare Margareta a României .

„Am convingerea că demersul meu de a prelua calitatea de Președinte al Crucii Roșii Române este benefic și potrivit pentru cauza acestei prestigioase organizații.
Cred că mă voi bucura de încrederea dumneavoastră și că vom putea acționa corespunzător și în spiritul Valorilor Fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.”

„Ne simțim responsabili să transmitem mai departe această moștenire de valoare pe care nobilii nostri predecesori ne-au încredințat-o.
Multumesc generatiei actuale de voluntari care ne ajută să scriem în prezent istoria Crucii Roșii Române.

Vă mulțumesc și vă invit să ne rămâneți alături, pentru că doar împreună putem duce mai departe această misiune uriașă. Impreună scriem istorie – istoria Crucii Roșii Române și a unei lumi mai bune!„ Ioan Silviu Lefter – Director general.

Data de 8 mai este Ziua Mondiala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii.

Emblema unei cruci rosii pe fond alb a fost adoptata in 1863, cu rolul de a proteja unitatile sanitare si actiunile umanitare pe timp de conflict armat.

Comitetul International al Crucii Rosii, care isi are sediul la Geneva, este o institutie umanitara independenta care a pus bazele Miscarii de Cruce Rosie, in anul 1863. La nivelul anului 2000, Comitetul era prezent permanent in 61 de tari si desfasura operatiuni in 80 de tari. Avea, in intreaga lume, mai mult de 10 000 de angajati.

Principiile fundamentale au fost adoptate în mod oficial în anul 1965, la Viena, în cadrul celei de a 20-a Conferințe Internaționale a Crucii Roșii. Cele șapte principii fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie sunt: Umanitate; Imparțialitate; Neutralitate; Independență; Voluntariat; Unitate; Universalitate.

La 4 iulie 1876, se infiinteaza Societatea „Crucea Rosie” din Romania, prin hotararea Principelui Ghica de a organiza o societate de ajutor pentru militarii raniti pe campul de lupta.  4 iulie este Ziua Crucii Rosii Romane.

Regina-MariaRegina Maria a fost patroana Crucii Rosii Romane la incepul secolului XX fiind una dintre personajele care au marcat fundamental evolutia organizatiei in Romania.

„Crucea Rosie, nadejdea tuturor in timp de pace, ca si in razboi, nu trebuie sa piara. Cu totii, de la mic la mare sa o sprijinim cu evlavie, cu insufletire, cu nesfarsita dragoste”. Regina Maria, Inalta Patroana a Crucii Rosii Romane

Activa in Razboiul de Independenta, in Primul si al Doilea Razboi Mondial, prezenta alaturi de cei in nevoie – oameni afectati de marile epidemii care au lovit tara, de cutremurele din 1940 si 1977, de secetele din Moldova, de inundatiile din anii 1970 si cele care au urmat, Crucea Rosie a reusit de fiecare data, cu sprijinul voluntarilor, sa vina in ajutorul celor vulnerabili.

Misiune: Crucea Rosie Romana asista persoanele vulnerabile in situatii de dezastre si de criza. Prin programele si activitatile sale in beneficiul societatii, contribuie la prevenirea si alinarea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, promoveaza respectul fata de demnitatea umana, fara nicio discriminare bazata pe nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta sociala sau politica.

Viziune
Prin actiune unitara, Crucea Rosie Romana se adapteaza schimbarilor dinamice din cadrul societatii pentru a putea sprijini comunitatile sa faca fata situatiilor de criza si suferintei umane.

Membrii Crucii Rosii trebuie sa faca parte din una din structurile SNCRR, sa participe la activitatile acesteia, sa contribuie la dezvoltarea, sub toate aspectele, a SNCRR si sa-si plateasca cotizatia anuala, sa respecte si sa promoveze in activitatea lor Statutul si Principiile Fundamentale si sa duca la indeplinire deciziile organelor de conducere, de asemenea sa nu permita si sa nu se implice in acte care pot afecta integritatea si prestigiul SNCRR.

Crucea Rosie Romana, Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud
Crucea Rosie Romana Filiala Bistrita NasaudSOCIETATEA NAŢIONALĂ DE CRUCE ROŞIE DIN ROMÂNIA – FILIALA BISTRIŢA-NĂSĂUD  accepta donatii materiale, iar pentru cele financiare puteti efectua depuneri in Conturile deschise la Banca Comerciala Romana Bistrita:                                                                           Cont in LEI: RO19RNCB0038045899570001
Cont in EURO: RO89RNCB0038045895570002                                                  SWIFT BANK CODE: RNCBROBUXXX

Resursele financiare si materiale din partea persoanelor fizice și juridice se utilizeaza -in baza legislatiei fiscale si privind donatiile din Romania- pentru derularea proiectelor social-umanitare destinate populatiei, sprijinirea persoanelor nevoiase defavorizate social, aflate in situatie de risc social și pentru intervenție în sprijinirea populatiei în caz de dezastre.

Comitet judetean format din membrii voluntari:
Presedinte: Dr. Andrea Ciuzan;

Executiv:  Soc. & Psih. Marius MOLDOVAN – Director

Marius Moldovan„Crucea Rosie este cea mai cunoscuta si prestigioasa organizatie umanitara din lume. Sunt onorat sa imi derulez activitatea in baza Planului de management proiectat pe termen scurt, mediu si lung, dorindu-mi sa contribui la dezvoltarea institutionala a Crucii Rosii Romane, Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud prin munca in echipa, alaturi de toti membrii, cu atragerea si implicarea voluntarilor, prin contributia partenerilor institutionali cat si a mediului de afaceri. Crucea Rosie Romana, in momentele grele pentru oameni inseamna speranta, asa cum va invit sa fiti alaturi de Crucea Rosie in mod voluntar, pentru a cladi impreuna incredere. Va multumesc!„

Organizare teritoriala:
– subfiliala municipala;
– subfiliale orasenesti;
– subfiliale comunale.

Cursuri:
– Prim ajutor in acord cu Ghidul european, certificare ISO in mod periodic pentru persoane fizice si persoane juridice in acord cu Legea SSM;
Surori voluntare de Cruce Rosie – tehnica ingrijirii bolnavului – anual;
– Pregatirea membrilor si instructorilor  Detasamentului de Interventie la dezastre – periodic;
– Instruirea populatiei (preventie si pregatire pentru dezastre).

Selectionam continuu voluntari activi, conform Legii si Statutului Crucii Rosii, cat si a Legii Voluntariatului nr. 78/2014 din Romania.

Activitati/Programe:
1. Prim ajutor ;
3.Campanii umanitare;
4. Educatie pentru sanatate – Sanitarii priceputi;
6. Participare la exercitii şi aplicatii ;
7. Campanii de informare si pregatire;
8. Pregatirea Detasamentului pentru interventii la dezastre;
9 Voluntariat;
10 Programul social (Banca de alimente derulat la nivel judetean) si activitati sociale;

Pentru derularea activitatii noastre umanitare puteti directiona 2% din impozitul anual pe veniturile salariale pentru a ne sprijini sa derulam activitati umanitare si sociale pentru persoanele nevoiase.

Protejati emblema Crucii Rosii, salveaza vieti!

Istoric  despre conducerea Crucii Rosii, Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud:

Corneliu DiaconuCol. (r) Corneliu DIACONU – Director Crucea Rosie Romana, Filiala Judeteana Bistrita Nasaud in perioada 2002 – 2016

„Fiind o organizaţie de utilitatea publică, Crucea Roşie se bucură de protecţia şi sprijinul statului„

 

– pana in anul 2015 la nivel national

– d-na Mihaela Geoana – Presedinte 3

„Aniversam de peste 100 de ani Ziua Crucii Rosii, de cand cei aflati in suferinta stiu ca pot intinde o mana si o alta va veni in intampinarea ei. Dincolo de schimbarile concrete pe care Crucea Rosie Romana le-a adus in istoria tarii noastre, cred ca cea mai mare avere este cea pe care o purtam in suflete. Crucea Rosie este si in Romania, ca peste tot in lume, un simbol datorita caruia oamenii se simt in siguranta.

Crucea Rosie Romana este cea mai veche si cea mai prestigioasa organizatie neguvernamentala, auxiliara autoritatilor publice in domeniul umanitar, facand de nenumarate ori dovada faptului ca isi merita statutul recunoscut la nivel national si international. „

SOCIETATEA NATIONALA DE CRUCE ROSIE DIN ROMANIA-FILIALA BISTRITA NASAUD nu acceptă raspunderea juridică a acestui site, responsabilitatea pentru conţinutul acestui site sau care apar în legătură cu aceasta.